Op de hoogte blijven van wegwerkzaamheden

Heb je er ook zo’n hekel aan, om in de file te staan? Dan verschil je niet veel van de rest van Nederland. Toch zijn er in ons kleine landje, waar een grote hoeveelheid aan snelwegen door heen kruisen, ook een grote hoeveelheid aan files, iedere dag.
Hoeveel ook geprobeerd wordt die files te beperken, hetzij door mensen via de belasting en andere stimuli op een andere manier naar het werk te laten reizen, hetzij door het carpoolen zoveel mogelijk te faciliteren, ze zijn en blijven altijd aanwezig.
Veroorzakers van files zijn vaak het niet tijdig invoegen, ongelukken, of wegwerkzaamheden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven van wegwerkzaamheden. De ANWB heeft er een pagina aan gewijd, met daarop de wegwerkzaamheden in Nederland, op een website van Rijkswaterstaat staan ze in een lijst en op een kaart vermeld. Ook kun je daar route en tijdstip waarop je gaat rijden invoeren, en dan rollen de wegwerkzaamheden die je tegen kunt komen er uit. Op de website van je eigen provincie staat weer een overzicht van alle provinciale wegwerkzaamheden. Ook zijn er verschillende apps te downloaden, zodat je ook als je onderweg bent de benodigde informatie op kan zoeken.
En mocht je naar het buitenland gaan, dan kun je voor veel landen in Europa op de website van de ANWB terecht.
Zo kun je het risico om uren in de file te staan, zoveel mogelijk beperken. Als je voor vertrek even kijkt waar op jouw route wegwerkzaamheden zijn, kun je wellicht een andere route kiezen. Dat scheelt veel tijd en veel ergernis.
Ook actuele files kun je trouwens bekijken op verschillende websites en apps. Zo ben je ook op de hoogte als er files ontstaan door ongelukken en kan het internet ons veel problemen onderweg besparen.