Online occasion kopen? Laat je niet oplichten

Als je een occasion koopt, ben je minder geld kwijt aan de aanschaf van een auto. Zowel qua catalogusprijs als qua belasting, want BPM betaal je over het algemeen alleen op nieuwe auto’s. Tenzij die belasting nog niet eerder op het voertuig geheven is, zoals bij invoer uit het buitenland.

Daar staat tegenover dat een occasion vaak wel iets meer onderhoud vraagt, en iets eerder versleten onderdelen heeft. Daarom is het goed opletten geblazen, als je een occasion koopt. Maar voor wie dat doet, is het verschil in aankoopprijs zeker de moeite waard.

Tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt:

  • Koop een auto die past binnen je budget. Dus geen auto die eigenlijk net iets boven je budget ligt, maar ook geen duur merk voor een spotprijsje, want dat betekent meestal veel onderhoudskosten, anders ging de auto niet voor die prijs weg.
  • Zorg ervoor dat je weet wat de kinderziektes en zwakke punten zijn van het model dat je koopt. Op die manier weet je beter waar je op moet letten bij de aanschaf, en kun je eerder zien of bijvoorbeeld een bepaald onderdeel al vervangen is.
  • Doe onderzoek naar de dealer online. Vaak als je de naam van een dealer op Google intoetst, komen er wel reviews naar boven. Als er alleen maar slechte reviews zijn, weet je genoeg.
  • Laat je auto onafhankelijk keuren, en vertrouw een dealer nooit alleen maar omdat hij RDW- of BOVAG erkenning heeft.
  • Doe geen impulsaankoop. De kans is veel te groot dat je dan de vorige regels door de emotie uit het oog verliest, en later spijt krijgt.

Tenslotte: wees bereid om weg te lopen. Als de deal je hoe dan ook niet aanstaat, loop dan weg. Het aanbod is nooit zo dringend als het lijkt. En er is altijd wel een ander, of een beter aanbod.